ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Χόθορν 1804 έως 1864 (60)

Ο κόσμος χρωστάει κάθε ορμή για πρόοδο σε ανήσυχους και ξεβολεμένους ανθρώπους. Ο ευτυχισμένος άνθρωπος, αναπόφευκτα, αυτοπεριορίζεται μέσα στην ευτυχία του.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

ΤΟ ΑΛΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ

«Οι αμέσως επόμενοι, η γενιά μετά τους πρώτους μετανάστες, φόρεσε την πιο μαύρη απόχρωση του Πουριτανισμού και σκοτείνιασε τόσο πολύ το πρόσωπο του έθνους, που όλα τα μετέπειτα χρόνια δεν έφτασαν για να το ξανοίξουν. Μένει ακόμη να μάθουμε τη λησμονημένη τέχνη της χαράς» «Έχει πολύ καλή επίδραση στη διατήρηση της ηθικής και πνευματικής υγείας ενός ατόμου ο συγχρωτισμός με άτομα που είναι τελείως διαφορετικά από αυτόν, τα οποία ελάχιστο ενδιαφέρον έχουν για τα πράγματα με τα οποία ασχολείται, και για τα οποία, προκειμένου να κατανοήσει το πού κινούνται και ποιες ικανότητες τα χαρακτηρίζουν, είναι υποχρεωμένος να αφήσει κατά μέρος τον εαυτόν του.»

Ο Ναθάνιελ Χόθορν ήταν Αμερικανός πεζογράφος, πρόδρομος του ψυχολογικού μυθιστορήματος, γνωστός κυρίως για το «Άλικο γράμμα». Γεννήθηκε στι 4 Ιουλίου του 1804 στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης. Όταν ήταν 4 ετών πέθανε ο πατέρας του και ο Ναθάνιελ μαζί με τις 2 αδερφές του και την μητέρα τους εγκαταστάθηκαν στο σπίτι του πλούσιου θείου τους. Στα 7 του είχε ένα ατύχημα στο παιχνίδι και έμεινε για καιρό κλεισμένος σπίτι, γεγονός που τον ώθησε προς το διάβασμα. Τότε αποφάσισε πως θα γίνει συγγραφέας. Ο θείος του τον έστειλε στο κολέγιο της πολιτείας Μαίην όταν μεγάλωσε και σπούδασε την περίοδο 1821-1825. Μετά την αποφοίτηση του, ο Χόθορν πρόσθεσε ένα –w- στο επίθετό του (από Hathorne σε Hawthorne), θέλοντας να διαχωρίσει τον εαυτό του από έναν πρόγονό του ο οποίος ήταν ανάμεσα στους δικαστές που με μεγάλη σκληρότητα είχαν καταδικάσει 19 άτομα το 1692 - κυρίως γυναίκες- σε θάνατο δια απαγχονισμού, και πολλές δεκάδες άλλβν σε φυλάκιση, στην υπόθεση που έχει μείνει γνωστή ως δίκη των μαγισσών του Σάλεμ. Επιστρέφοντας στην πόλη του ο Χόθορν απομονώθηκε και ξεκίνησε να γράφει μυθιστορήματα και ιστορίες, δημοσίευσε σε εφημερίδες κάποια διηγήματα, τα μυθιστορήματα του δεν είχαν καμία επιτυχία. Ένα από τα χειρόγραφα του το έκαψε ο ίδιος.

Το 1839 διορίστηκε στο τελωνείο της Βοστώνης ενώ το 1842 παντρεύτηκε και πήγε να ζήσει στην Μασαχουσέτη όπου γεννήθηκαν τα τρία τους παιδιά. Το 1846 έγραψε μια αξιόλογη συλλογή διηγημάτων όπου πρωτοπαρουσιάστηκαν οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες του. Τον ίδιο χρόνο επέστρεψε στο Σάλεμ και διορίστηκε επιθεωρητής του Τελωνείου από τους Δημοκρατικούς καθώς ήταν οπαδός τους και παιδικός φίλος του μετέπειτα προέδρου Φράνκλιν Πηρς. Το 1849 επικράτησαν οι αντίπαλοι των δημοκρατικών και ο Ναθάνιελ απολύθηκε. Την επόμενη χρονιά έγραψε το σπουδαιότερο έργο του, το «Άλικο γράμμα» το οποίο προκάλεσε αίσθηση και του πρόσφερε οικονομική άνεση ύστερα από μία περίοδο μεγάλης οικονομικής δυσχέρειας. Η διετία 50-52 ήταν ιδιαίτερα δημιουργική καθώς έγραψε αξιόλογα παιδικά βιβλία και το μυθιστόρημα «Το σπίτι με τα εφτά αετώματα». Το 1853 ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Φράνκλιν Πηρς, τον διόρισε πρόξενο στο Λίβερπουλ και πήγε στην Αγγλία για μερικά χρόναι, ενώ πέρασε για ένα διάστημα και από την Ιταλία. Επέστρεψε στο Κόνκορντ των Η.Π.Α. το 1860 και αφοσιώθηκε στο στο γράψιμο. Το 1863 ολοκλήρωσε το μυθιστόρημα «Το παλιό μας σπίτι» που θεωρείται μια εκπληκτική περιγραφή της ζωής στην Αγγλία ενώ μετά τον θάνατο του δημοσιεύτηκαν και τα «Αγγλικά σημειωματάρια», που επίσης περιέχουν πολλές πληροφορίες για την αγγλική κοινωνία της εποχής. Πέθανε στις 19 Μαΐου 1864, στον ύπνο του και ενώ βρισκόταν σε ταξίδι με τον Φραγκλίνο Πιρς.