ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Γλύκατζη-Αρβελέρ 1926 έως 0 (-1926)

Η Παιδεία είναι το μόνο αντίδοτο στην κρίση και ξεκινά από το σπίτι.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Αποσπάσματα


Γιατί το ΒυζάντιοΗ Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι παγκοσμίως γνωστή Ελληνίδα βυζαντινολόγος ιστορικός, από τις πλέον εξέχουσες πανεπιστημιακές προσωπικότητες. Γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1926 στην Αθήνα όπου οι γονείς της είχαν έρθει μετά την μικρασιατική καταστροφή. Ο πατέρας της ήταν έμπορος και επιστάτης των κτημάτων της οικογενείας της μητέρας της η οποία προερχόταν από πλούσια οικογένεια της Προύσας και ζούσαν στην Πόλη. Η Ελένη ήταν το 6ο παιδί τη οικογένειας, το μόνο που γεννήθηκε στην Ελλάδα, έχοντας αρκετά χρόνια διαφοράς με τα μεγαλύτερα αδέρφια της.

Σπούδασε στο Ιστορικό Αρχαιολογικό τμήμα της Φιλοσοφικής σχολής και μετά την αποφοίτησή της το 1950, εργάστηκε ως ερευνήτρια στο Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών. Συνέχισε τις σπουδές της στο Παρίσι όπου τελικά παρέμεινε διαγράφοντας μια λαμπρή ακαδημαϊκή καριέρα. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ανωτάτων Σπουδών Παρισίων το 1957 και το 1960 απέκτησε το διδακτορικό δίπλωμα στην Ιστορία, ενώ το 1966 δεύτερο διδακτορικό, στη Φιλολογία. Το 1967 έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του τμήματος Ιστορίας και το 1976 η πρώτη γυναίκα πρύτανης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, ύστερα από 700 χρόνια λειτουργίας του. Είναι, επίσης, Πρύτανης και Πρόεδρος του πανεπιστημίου της Ευρώπης, Πρόεδρος της Επιτροπής Ηθικής του Εθνικού Κέντρου για την Επιστημονική Έρευνα (Γαλλία), του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών στην Ελλάδα, Επίτιμη Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Βυζαντινών Σπουδών, διευθύντρια του Διεθνούς Ιδρύματος Ντιμίτρι Σοστακόβιτς. Στην Ελλάδα προεδρεύει επίσης του Εθνικού Θεάτρου και είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Γλύκατζη-Αρβελέρ κατά την διάρκεια της πολύχρονης καριέρας της έχει τιμηθεί με πληθώρα βραβείων, μεταξύ άλλων, με το μετάλλιο του διοικητή του τάγματος της λεγεώνας της τιμής (ανώτερη διάκριση της Γαλλικής Δημοκρατίας), το 2000, για το επιστημονικό της έργο και τη διοικητική της δράση σε διάφορα γαλλικά πανεπιστήμια και στο πολιτιστικό κέντρο Georges Pompidou στο Παρίσι. Έχει δώσει πλήθος διαλέξεων, με τις ομιλίες της παρασύρει και εντυπωσιάζει κάθε φορά τους ακροατές της καθώς ζωντανεύει την ιστορία και τους πολιτισμούς. Έχει γράψει πολλά βιβλία, τα έργα της αφορούν κυρίως την ιδιότητά της ως βυζαντινολόγου.

Η Ελένη Γλύκατζή-Αρβελέρ παντρεύτηκε το 1958 και έχει αποκτήσει μια κόρη.