Χόκινγ Στήβεν

   ΑΡΧΙΚΗ

Στήβεν Χόκινγ 1942 έως 2018 (76)

Η ζωή θα ήταν τραγική αν δεν ήταν αστεία.

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

ΤΟ χρονικό

του χρόνου


Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων έδινε κάποτε μία διάλεξη για την αστρονομία. Έλεγε ότι η Γη είναι ένας σφαιρικός πλανή- της του ηλιακού συστήματος που κινείται γύρω από το κέντρο του, τον Ήλιο, και ότι ο Ήλιος είναι ένα άστρο που, με την σειρά του, κινείται γύρω από το κέντρο του αστρικού συστήμα- τος, που ονομάζουμε Γαλαξία. Στο τέλος της διάλεξης, η Ντάμα την κοίταξε θυμωμένη με επιτιμητικό ύφος. «Αυτά που λες είναι ανοησίες. Η Γη δεν είναι παρά ένα Μεγάλο Τραπουλόχαρτο. Είναι λοιπόν επίπεδη σαν όλα τα Τραπουλόχαρτα.» της είπε, και στράφηκε περήφανα προς τα μέλη της συνοδείας της, που έδει- χναν φανερά ικανοποιημένα από την εξήγηση της. Η Αλίκη χαμογέλασε υπεροπτικά. «Και σε τι στηρίζεται αυτό το Τρα- πουλόχαρτο;» ρώτησε με ειρωνεία. Η Ντάμα δεν έδειξε να αιφ- νιδιάζεται. «Είσαι έξυπνη, πολύ έξυπνη», απάντησε. «Μάθε λοι- πόν μικρή μου πως αυτό το Τραπουλόχαρτο στηρίζεται σε ένα άλλο, και εκείνο το άλλο σε ένα άλλο άλλο και εκείνο το άλλο άλλο σε ένα άλλο άλλο άλλο...». Σταμάτησε λαχανιασμένη. «Το Σύμπαν δεν είναι παρά μια Μεγάλη Τράπουλα», τσίριξε. Φυσικά, οι περισσότεροι θα έβρισκαν γελοία αυτήν την εικόνα για το Σύμπαν και τη Γη που στηρίζεται σε μία άπειρη σειρά από τραπουλόχαρτα. Θα μπορούσαν όμως να εξηγήσουν το για- τί; Θα μπορούσαν να περιγράψουν τη δική τους εικόνα για το Σύμπαν και να αποδείξουν πως είναι η σωστή; Τι γνωρίζουν οι άνθρωποι για το Σύμπαν και πώς το γνωρίζουν; Από πού προέρ- χεται το Σύμπαν και πού πηγαίνει; Υπήρξε αρχή του Σύμπαντος και, αν ναι, τι υπήρξε πριν από αυτήν; Θα υπάρξει τέλος του Σύμπαντος και, αν ναι, τι θα υπάρξει μετά από αυτό; Τι γνωρί- ζουν οι άνθρωποι για το χρόνο; Υπήρξε αρχή του χρόνου; Θα υπάρξει τέλος του χρόνου;
O Στήβεν Χόκινγκ (Stephen Hawking) ήταν ένας από τους σπουδαιότερους σύγχρονους φυσικούς. Γεννήθηκε κατά την 300ή επέτειο θανάτου του Γαλιλαίου, στις 8 Ιανουαρίου του 1942, στην Οξφόρδη όπου είχε καταφύγει η μητέρα του για να προφυλαχτεί από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς στο Λονδίνο, και πέθανε στις 14 Μαρτίου 2018, κατά την 139η επέτειο από την γέννηση του Αϊνστάιν.

Και οι 2 γονείς του είχαν σπουδάσει στην Οξφόρδη και δίνανε μεγάλη σημασία στην μόρφωση, ο Στήβεν από τα μαθητικά του χρόνια παρουσίασε μια ιδιαίτερη δεξιότητα στα επιστημονικά θέματα, αν και στα μαθήματα γενικής παιδείας είχε χαμηλούς βαθμούς. Ξεκίνησε τις πανεπιστημιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης με υποτροφία, σε ηλικία 17 ετών. Ο πρώτος χρόνος σπουδών του ήταν μοναχικός και αφιερωμένος στην μελέτη, από τον δεύτερο εντάχθηκε στην κοινωνική ζωή, μπήκε στην λέσχη κωπηλασίας, έκανε φιλίες και σχέσεις. Το πτυχίο με διάκριση που έλαβε ήταν εισιτήριο για μεταπτυχιακές σπουδές στην κοσμολογία στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Το άστρο του ανέδυε με ταχύτητα στην κοσμολογία και την αστροφυσική όταν ξεκίνησε να αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας όπως αδεξιότητα στις κινήσεις, μπερδεμένη ομιλία, αυξανόμενη κόπωση. Στα 21 του διαγνώστηκε με μια ασθένεια των κινητικών νευρώνων και προσδόκιμο ζωής δύο ετών. Ο Χόκινγκ ένιωσε μεγάλο σοκ και έπεσε σε βαθιά κατάθλιψη, όταν είδε ένα μικρό αγόρι να πεθαίνει από λευχαιμία στο νοσοκομείο, συνειδητοποίησε ότι υπήρχαν και χειρότερα, τότε πήρε την απόφαση να παλέψει. Ανέκτησε την αισιοδοξία του, αρραβωνιάστηκε με την αγαπημένη του Τζέιν την οποία αργότερα παντρεύτηκε, όπως έχει πει ο ίδιος, η Τζέιν του έδωσε ένα λόγο για να ζει.

Παρόλο που έζησε την ζωή του καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο και μιλούσε με συνθετική φωνή μέσω υπολογιστή που διάβαζε τις κινήσεις των βλέφαρων του- ενέπνευσε πολλούς άλλους επιστήμονες με τις πρωτοποριακές ιδέες του και έγινε διάσημος για το έργο του πάνω στις μαύρες τρύπες, τη βαρύτητα και τη γενική σχετικότητα. Είναι ο συγγραφέας πολλών δημοφιλών βιβλίων, με κορυφαίο τη «Σύντομη Ιστορία του Χρόνου», που είχε εκδοθεί το 1988 και μεταφράσθηκε σε 40 γλώσσες. Μεταξύ των σημαντικών επιστημονικών εργασιών του ήταν μια συνεργασία με τον Ρότζερ Πένροουζ επάνω στα πλαίσια της γενικής σχετικότητας και η θεωρητική πρόβλεψη ότι οι μαύρες τρύπες εκπέμπουν ακτινοβολία, που συχνά καλείται ακτινοβολία Χόκινγκ. O Χόκινγκ ήταν ο πρώτος που εξέθεσε μια κοσμολογία που εξηγήθηκε από μια ένωση της γενικής θεωρίας της σχετικότητας και της κβαντικής μηχανικής. Μαζί με τον Jim Hartle εμπνεύστηκαν τη θεωρία του απέραντου σύμπαντος το 1983. Οι δύο ερευνητές συνέδεσαν τις έννοιες της κβαντικής μηχανικής με τη γενική σχετικότητα (θεωρία του Αϊνστάιν για τη βαρύτητα και την καμπυλότητα του χωροχρόνου) για να δείξουν ότι το σύμπαν είναι μια οντότητα η οποία δεν έχει όρια.

Ο Χόκινς ήταν επίτιμος Συνεργάτης της Βασιλικής Κοινωνίας των Τεχνών, ισόβιο μέλος στην Επισκοπική Ακαδημία Επιστημών, και λήπτης του Προεδρικού μεταλλίου της Ελευθερίας, το υψηλότερο πολιτικό βραβείο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επίσης ήταν καθηγητής Μαθηματικών στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ μεταξύ 1979 και 2009. Πίστευε ότι το μέλλον την ανθρώπινης φυλής είναι στο Διάστημα, θεωρούσε πως ο πλανήτης γη θα αφανιστεί και μαζί του και ο άνθρωπος, αν δεν καταφέρει να ταξιδέψει σε άλλους πλανήτες και να χρησιμοποιήσει τους φυσικούς τους πόρους για την επιβίωσή του. Ο Χόκινς παντρεύτηκε 2 φορές και είχε 3 παιδιά, πέθανε σε ηλικία 76 ετών, με 53 χρόνια καθυστέρηση από τις προβλέψεις των γιατρών του.