ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Στέφαν Τσβάιχ 1881 έως 1942 (61)

Αυτός που είναι στην ευτυχία μόνος του, θα είναι και στη δυστυχία μόνος του.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ


ΣΚΑΚΙΣΤΙΚΗ

ΝΟΥΒΕΛΑ



ΠΑΛΑΙΟΒΙΒΛΙΟΠΩΛΗΣ

ΜΕΝΤΕΛ



Ο ΧΘΕΣΙΝΟΣ

ΚΟΣΜΟΣ




Ο Στέφαν Τσβάιχ (Stefan Zweig) ήταν Αυστριακός συγγραφέας, δημοσιογράφος και βιογράφος. Γεννήθηκε στην Βιέννη, στις 28 Νοεμβρίου του 1881, σε μια εύπορη οικογένεια εβραίων βιομηχάνων. «Οι γονείς μου ήταν εβραϊκής καταγωγής μόνο στα χαρτιά» δήλωσε αργότερα σε μια συνέντευξη του επισημαίνοντας πως η θρησκεία δεν είχε παίξει ρόλο στη ζωή του. Σπούδασε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, από όπου πήρε το διδακτορικό του το 1904.

Κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο γερμανικό Υπουργείο Άμυνας αν και σε όλη του τη ζωή παρέμεινε ειρηνιστής και τασσόταν υπέρ μιας ενοποιημένης Ευρώπης. Τις δεκαετίες του 20 και του 30 υπήρξε ένας από τους δημοφιλέστερους συγγραφείς στον κόσμο, κυρίως για τις βιογραφίες ιστορικών προσωπικοτήτων που έγραψε επηρεασμένος από τις ψυχαναλυτικές θεωρίες του Φρόυντ, όπως των Αμέρικο Βεσπούκι, Μαγγελάνου, Μαρίας Αντουανέτας, Μαρίας Στιούαρτ, Ονορέ Ντε Μπαλζάκ, Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι, Φρειδερίκου Νίτσε, οι οποίες μεταφράστηκαν και στα Ελληνικά γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.

Το 1934, μετά την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία, κατέφυγε στην Αυστρία και κατόπιν στην Αγγλία. Στη συνέχεια έζησε στην Αγγλία και από το 1940 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τελευταίο του έργο ήταν «Η σκακιστική νουβέλα» (εκδ. Άγρα), στο οποίο εικονογράφησε την ψυχολογία του Ναζισμού χρησιμοποιώντας το σκάκι. Το 1941 πήγε στη Βραζιλία, στην ορεινή πόλη Πετρόπολις, 68 χλμ βόρεια του Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου στις 23 Φεβρουαρίου 1942 ο ίδιος και η δεύτερη σύζυγός του, Λόττε, αυτοκτόνησαν δηλώνοντας απελπισμένοι για το μέλλον της Ευρώπης και του πολιτισμού της.