ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Άπτον Σίνκλερ 1878 έως 1968 (90)

Φασισμός ίσον καπιταλισμός συν την δολοφονία.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Η ζούγκλα

Ακούτε αυτά τα πράγματα ", έλεγε ο ομιλητής, και λέτε: ναι, είν' αλήθεια, αλλά έτσι ήταν πάντα. Ή λέτε: μπορεί να γίνει, αλλά όχι στον καιρό μου, δε θα με ωφελήσει. Κι έτσι, ξαναγυρνάτε στον καθημερινό σας μόχθο, γυρνάτε για να σας αλέσουν για κέρδη στον παγκόσμιο μύλο της οικονομικής δύναμης! Να δουλεύετε ώρες και ώρες για όφελος αλλωνών. Να ζείτε σ' άθλια παλιόσπιτα, να δουλεύετε σ' επικίνδυνους κι ανθυγιεινούς χώρους. Να παλεύετε με το φάσμα της πείνας και της στέρησης, ν' αντιμετωπίζετε τον κίνδυνο ατυχήματος, αρρώστιας και θανάτου. Και κάθε μέρα ο αγώνας να γίνεται πιο άγριος, ο ρυθμός πιο εξαντλητικός. Κάθε μέρα πρέπει να μοχθείτε λίγο παραπάνω και να νιώθετε το σιδερένιο χέρι της μοίρας να σας σφίγγει λίγο πιο σφιχτά.

Ο Άπτον Σίνκλερ (Upton Beall Sinclair, Jr 1878 - 1968) ήταν Αμερικανός συγγραφέας ο οποίος με τα έργα του άσκησε οξεία κριτική στην αμερικάνικη κοινωνία και εξουσία. Γεννήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 1878 στη Βαλτιμόρη, σε μια αριστοκρατική οικογένεια από την πλευρά της μητέρας του αλλά με έναν αλκοολικό πατέρα, εξαιτίας του οποίου πέρασαν κάποιες περιόδους μέσα σε μεγάλη φτώχεια. Σπούδασε στο κολέγιο της Νέας Υόρκης και μετά στο Κολούμπια. Τελειώνοντας τις σπουδές του ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία ενώ από τα φοιτητικά του χρόνια, είχε ξεκινήσει να γράφει. Το 1906 ήταν υποψήφιος με το σοσιαλιστικό κόμμα, το ίδιο έτος δημοσιεύτηκε το 6ο βιβλίο του που συντάραξε την Αμερική και τον έκανε ευρέως γνωστό. Ήταν το μυθιστόρημα «Η ζούγκλα» το οποίο έγραψε μετά από δημοσιογραφική αποστολή στο Σικάγο όπου είχε κάνει έρευνα στην βιομηχανία κρέατος και είχε καταγράψει απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των εργατών και εγκληματικές πρακτικές των βιομηχάνων οι οποίοι θυσίαζαν στο βωμό του κέρδους την υγεία των καταναλωτών.

Αποτέλεσμα του βιβλίου ήταν να ψηφιστεί νόμος για την αγνότητα των τροφών και των φαρμάκων Ήταν μέλος του σοσιαλιστικού κόμματος από το οποίο αποχώρισε το 1933 αλλά έμεινε σε όλη του τη ζωή πιστός στα ιδεώδη του σοσιαλισμού. Την εποχή της μεγάλης κρίσης το 1934 ίδρυσε ένα κίνημα εναντίον της φτώχιας στην Καλιφόρνια στην οποία υπήρξε υποψήφιος κυβερνήτης χωρίς να εκλεγεί. Μέχρι τότε είχε γράψει πολλά βιβλία με θέματα της επικαιρότητας όπως το Πετρέλαιο (1927), Βοστώνη (1928) που αναφερόταν σε γνωστές υποθέσεις διαφθοράς πολιτικών, ενώ μετά το 1934 έγραψε μια σειρά έντεκα μυθιστορημάτων βασισμένων σε ιστορικά γεγονότα, όπως το Τέλος του κόσμου (1940) και τα Δόντια του δράκου (1942), που είχε να κάνει με την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία και του χάρισε το Βραβείο Πούλιτζερ. Το 1962 εξέδωσε την αυτοβιογραφία του και μια συλλογή επιστολών του με τίτλο: «Η ζωή μου σε επιστολές».

Ο Σίνκλερ έγραψε συνολικά 90 βιβλία, -μυθιστορήματα, μελέτες, άρθρα, δοκίμια- με έντονα κοινωνικό και πολιτικό χαρακτήρα. Είχε παντρευτεί 3 φορές και πέθανε ένα χρόνο μετά την τρίτη του γυναίκα, σε ένα γηροκομείο, στις 25 Νοεμβρίου του 1968.