ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σάντμπεργκ 1878 έως 1967 (89)

Ποίηση είναι το ανοιγοκλείσιμο μιας πόρτας, αφήνοντας αυτούς που κοιτάζουν να μαντέψουν τι ήταν αυτό που φάνηκε για μια στιγμή.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

ΣΙΚΑΓΟ

Xασάπη χοίρων του Κόσμου, Μάστορα Εργαλείων, Κουβαλητή σταριού Παίχτη των Τραίνων και Χειριστή των Φορτίων του Έθνους, Ορμητική, γεροδεμένη, βουερή, Πόλη με τους μεγάλους ώμους. Μού λένε πώς είσαι διαβολική και τους πιστεύω, Γιατί έχω δει τις γυναίκες σου βαμμένες, Κάτω από τις λάμπες του γκαζιού Να δελεάζουν τα χωριατόπαιδα Μου λένε πώς είσαι διεφθαρμένη και απαντώ: Ναι, αλήθεια είναι, Γιατί είδα τον πιστολέρο να σκοτώνει και ελεύθερος να αφήνεται για να σκοτώσει και πάλι Μου λένε πως είσαι βάναυση και η απάντησή μου είναι: Στα πρόσωπα γυναικών και παιδιών είδα τα σημάδια αχαλίνωτης πείνας

O Καρλ Σάντμπεργκ (Carl Sandburg, Γκέιλσμπεργκ, Ιλινόις, 1878 - Φλατ Ροκ, Βόρεια Καρολίνα, 1967) ήταν Αμερικανός ποιητής, ιστορικός και μυθιστοριογράφος. Καταγόταν από οικογένεια φτωχών Σουηδών μεταναστών, που ήρθαν στο Νέο Κόσμο για καλύτερη τύχη. Ο Καρλ έλαβε τη βασική σχολική μόρφωση κι από τα 13 του χρόνια έκανε πολλές σκληρές δουλειές όπως γαλατάς, θυρωρός κουρείου, κτίστης, βοηθός θεατρικών σκηνικών, εργάτης πλινθοποιίας και τορναδόρος, ερχόμενος σε επαφή με πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους και αποκτώντας εμπειρίες που θα περιγράψει αργότερα στα έργα του. Σε ηλικία 17 ετών πήγε στο Κάνσας, όπου δούλεψε ως θεριστής σταριού και λαντζέρης, πριν ξαναγυρίσει στο Γκέιλσμπεργκ και γίνει μαθητευόμενος σ' ένα εργαστήριο ζωγραφικής. Το 1898 κατατάχτηκε εθελοντικά στο στρατό και τον στείλανε κατά την διάρκεια του ισπανοαμερικανικού πόλεμου στο Πουέρτο Ρίκο χωρίς ωστόσο να πάρει μέρος σε μάχη. Επέστρεψε στο Γκέιλσμπεργκ και παρακολούθησε μαθήματα λατινικών, αγγλικής φιλολογίας, δράματος και ρητορικής στο κολέγιο της πόλης χωρίς ωστόσο να πάρει πτυχίο. Εγκατέλειψε τις σπουδές του ύστερα από 2 χρόνια και ταξίδεψε σε Νιου Τζέρσεϊ, τη Νέα Υόρκη και το Ντελάγουερ, όπου εντάχθηκε στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Στα γραφεία του κόμματος συνάντησε την Lilian Steichen το 1907. Την παντρεύτηκε τον επόμενο χρόνο και έκαναν τρεις κόρες.

Στα επόμενα χρόνια δούλεψε ως ρεπόρτερ για την εφημερίδα "Chicago Daily News", έγραψε τρία παιδικά βιβλία, μία βιογραφία του Abraham Lincoln καθώς και την συλλογή ποιημάτων «Καλημέρα Αμερική». Το 1916 δημοσίευσε την συλλογή "Τα Ποιήματα του Σικάγου" για τα οποία συνήθιζε να λέει δημόσια: «Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στο Δάντη, το Μίλτον και μένα. Αυτοί έγραψαν για την Κόλαση χωρίς ποτέ να τη δουν. Εγώ έγραψα για το Σικάγο κοιτάζοντας την πόλη για χρόνια και χρόνια». Το 1919 κέρδισε το βραβείο Pulitzer, θα το ξανακερδίσει το 1940 και το 1951. Το 1945 μετακόμισε σε ένα κτήμα στο Connemara, όπου έζησε με γυναίκα, κόρες και δύο εγγόνια, παράγοντας το μεγαλύτερο μέρος των έργων του. Ο Σάντμπεργκ περιέγραψε με ρεαλισμό τη δύσκολη ζωή των μεταναστών στην Αμερική. Μίλησε για τις αμέτρητες φάμπρικες και τα σφαγεία, τους αγρούς και τις ασφυκτικές πόλεις, την αποπνικτική ατμόσφαιρα και τους μαύρους ουρανούς στις φτωχογειτονιές που ζούσαν οι νεοφερμένοι μετανάστες. Στα περισσότερα έργα του τα διατρέχει η κοινωνική ιστορία της Αμερικής που αλλάζει, του Σικάγου που γίνεται της αστυφιλίας, των εργατών και των νέων μεταναστών που πολεμούν για ψωμί και αξιοπρέπεια. Υποστήριξε το κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα και μάλιστα ήταν ο πρώτος λευκός που τιμήθηκε από το NAACP . Πέθανε το 1967 από φυσικά αίτια.