ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Νίνο Ρότα 1911 έως 1979 (68)

Όταν δημιουργώ στο πιάνο, τείνω να νιώθω ευτυχισμένος, αλλά - το αιώνιο δίλημμα - πώς μπορούμε να είμαστε ευτυχισμένοι ανάμεσα στην δυστυχία των άλλων; Κάνω ότι μπορώ για να δώσω σε όλους μια στιγμή ευτυχίας. Αυτό βρίσκεται στην καρδιά της μουσικής μου.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Ο Νίνο Ρότα (Giovanni "Nino" Rota Rinaldi, 1911 - 1979) ήταν Ιταλός συνθέτης, περισότερο γνωστός για την κινηματογραφική μουσική που έγραψε.

Γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1911 στο Μιλάνο, σε μια οικογένεια μουσικών, και απο μικρή ηλικία ξεκίνησε να σπουδάζει μουσική στο ωδείο της πόλης και όταν αποφοίτησε, συνέχισε τις σπουδές του για 3 χρόνια στην Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Το 1933 έγραψε πρώτη φορά μουσική για ταινία, σημαδιακή ωστόσο υπήρξε η γνωριμία του με τον Φεντερίκο Φελίνι, γύρω στο 1950, με τον οποίο θα συνεργαστεί και θα γράψει την μουσική για πολλές ταινίες του.

Έγραψε μουσική για περισσότερες απο 100 ταινίες, όπως το "Λα Στράντα", το Γλυκιά ζωή" , το "8 1/2", το "Βατερλώ" , το "Ρωμαίος και Ιουλιέτα", τον "Νονό" και άλλες. Επίσησς συνέθεσε μουσική για όπερες, μπαλέτα και συμφωνίες. Το 1975 τιμήθηκε με Όσκαρ για τη μουσική του στον Νονό 2.Ο Ρότα είχε μία κόρη από σχέση με την Ιταλίδα πιανίστρια Magda Longari, πέθανε στην Ρώμη, στις 10 Απριλίου του 1979, από στεφανιαία νόσο.