ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ρούμπινσταϊν 1887 έως 1982 (95)

Δεν πιστεύω στο Θεό, αλλά σε κάτι μεγαλύτερο.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑΟ Άρθουρ Ρούμπινσταϊν (Artur Rubinstein, 28 Ιανουαρίου 1887 – 20 Δεκεμβρίου 1982) ήταν διεθνώς αναγνωρισμένος Πολωνός πιανίστας. Γεννήθηκε στο Λοτζ του βασιλείου της Πολωνίας (τμήμα της Ρωσικής αυτοκρατορίας εκείνη την εποχή) σε μια εβραϊκή οικογένεια με 7 παιδιά. Ήταν ο μικρότερος. Ο πατέρας του ήταν ευκατάστατος βιοτέχνης υφασμάτων. Σε ηλικία δύο ετών, ο Άρθουρ γοητεύτηκε από το πιάνο, παρακολουθώντας τα μαθήματα πιάνου της μεγαλύτερης αδελφής του. Ξεκίνησε μαθήματα μουσικής από την ηλικία των τεσσάρων κι αναγνωρίστηκε ως παιδί θαύμα. Στα 7 του χρόνια έκανε το ντεμπούτο του ως πιανίστας με έργα Μότσαρτ, Σούμπερτ και Μέντελσον. Σε ηλικία δέκα ετών μετακόμισε στο Βερολίνο για να συνεχίσει τις σπουδές του, δίνοντας και την πρώτη του εκτέλεση με τη Φιλαρμονική του Βερολίνου το 1900, σε ηλικία 13 ετών.Το 1904, Ο Ρούμπινσταϊν μετακόμισε στο Παρίσι και από το 1906 έδωσε σειρά συναυλιών στις Η.Π.Α., στην Αυστρία, την Ιταλία και τη Ρωσία. Δεν έτυχε ευνοϊκής υποδοχής στις Η.Π.Α. και το 1908 καταβεβλημένος από οικονομικά προβλήματα και κυνηγημένος από τους πιστωτές του έκανε μια αποτυχημένη απόπειρα να απαγχονιστεί. Αργότερα θα εκμυστηρευτεί ότι ένιωσε "ξαναγεννημένος" μετά από κείνη την περιπέτεια, με μια απέραντη αγάπη για τη ζωή. Το 1912 έκανε το ντεμπούτο του στο Λονδίνο με τα πράγματα να πηγαίνουν καλύτερα καθώς έδωσε αρκετά πετυχημένα ρεσιτάλ. Το 1916 και το 1917, έκανε τις πρώτες περιοδείες στην Ισπανία και τη Νότια Αμερική, όπου συνάντησε επίσης θετική υποδοχή. Το 1921 ο Ρούμπισταϊν έκανε δύο περιοδείες στις Η.Π.Α., και από το 1937 έμεινε στην Καλιφόρνια και έγινε αμερικανός πολίτης το 1946. Στην Καλιφόρνια ο Ρούμπισταϊν έπαιξε μουσική για αρκετές ταινίες, και εμφανίστηκε ως ο εαυτός του, στις ταινίες Carnegie Hall και Of Men and Music. Αν και έμεινε περισσότερο γνωστός ως σολίστας κονσέρτων, ο Ρούμπινσταϊν θεωρείται και εξαιρετικός μουσικός δωματίου. Ο Σοπέν ήταν η ειδικότητά του. Το 1964, εν μέσω του Ψυχρού Πολέμου, έδωσε ένα θρυλικό ρεσιτάλ στη Μόσχα, με καθαρό πρόγραμμα Σοπέν.

Το 1969 κυκλοφόρησε το Arthur Rubinstein – The Love of Life, που κέρδισε το Όσκαρ για καλύτερο ντοκιμαντέρ. Στα μέσα του 1970 η όραση του Ρούμπινσταϊν άρχισε να μειώνεται και αποσύρθηκε από τη σκηνή σε ηλικία 89 ετών τον Μάιο του 1976.

Ο Ρούμπινσταϊν, μιλούσε καλά οκτώ γλώσσες και θυμόταν ένα πολύ μεγάλο τμήμα του ρεπερτορίου, όχι απλά εκείνο που αφορούσε στο πιάνο, στη θαυμάσια φωτογραφική μνήμη του. Επίσης είχε εξαιρετικά ανεπτυγμένες ακουστικές δυνατότητες, που του επέτρεπαν να παίζει ολόκληρες συμφωνίες στο μυαλό του.

Ο πιανίστας είχε παντρευτεί το 1932και είχε 3 παιδιά. Πέθανε στο σπίτι του στην Γενεύη, της Ελβετίας, κατά τη διάρκεια του ύπνου του στις 20 Δεκεμβρίου, 1982, και σύμφωνα με την επιθυμία του, το σώμα του αποτεφρώθηκε.