ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Άμος Οζ 1939 έως 2018 (79)

Νομίζω πως το πρόβλημα του 21ου αιώνα είναι το πρόβλημα του φανατισμού. Όχι ο πόλεμος ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή, ούτε ο πόλεμος πολιτισμών, αλλά το πρόβλημα ανάμεσα στους φανατικούς και τους άλλους.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Ιστορία αγάπης

και σκότουςΑπό συνεντεύξεις


Πιστεύω πως το χιούμορ είναι το αντίδοτο του φανατισμού. Δεν είδα ποτέ φανατικό με χιούμορ. Και δεν γνώρισα άνθρωπο με χιούμορ που έγινε φανατικός. Διότι χιούμορ είναι η ικανότητα να βλέπουμε τους εαυτούς μας όπως τους βλέπουν οι άλλοι. Χιούμορ είναι η ικανότητα να γελάμε με τον εαυτό μας. Χιούμορ είναι η ικανότητα να βλέπουμε τους εαυτούς μας με τρόπο σχετικό και όχι απόλυτο.

Λοιπόν, από τη μια το αντίδοτο του φανατισμού είναι το χιούμορ. Άλλο αντίδοτο είναι η συμπαράσταση και η περιέργεια. Τον φανατικό δεν τον ενδιαφέρει τίποτα. Αυτός ξέρει όλες τις απαντήσεις και δεν θέλει να ακούει ερωτήσεις. Δεν έχει ερωτήσεις, ξέρει όλες τις απαντήσεις.O Άμος Οζ (1939-2018) ήταν Ισραηλινός συγγραφέας, δοκιμιογράφος πανεπιστημιακός και δημοσιογράφος γνωστός τόσο για τη θέση του στο χώρο των γραμμάτων, όσο και για τη στράτευσή του υπέρ της ειρήνης.

Γεννήθηκε ως Άμος Κλάουσνερ στις 4 Μαΐου 1939 στην Ιερουσαλήμ από γονείς της εβραϊκής διασποράς. Μετά την αυτοκτονία της μητέρας του και σε ηλικία 15 ετών πήγε να ζήσει σε κιμπούτς (εβραϊκή κολλεκτίβα), αλλάζοντας το επίθετο του σε Οζ, που στα εβραϊκά σημαίνει δυνατός. Σπούδασε φιλοσοφία και λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και επέστρεψε στο κιμπούτς, όπου και έζησε με την οικογένειά του ως το 1986, οπότε και αναγκάστηκε να μετακομίσει εξαιτίας του άσθματος του γιου του. Τα πρώτα του διηγήματα δημοσιεύτηκαν όταν ήταν ακόμη νέος ενώ το 1968 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Ο Μίχαελ μου» (εκδ. Καστανιώτης), με ηρωίδα μία νεαρή εβραία, που ζει μία ήρεμη και άνετη ζωή με τον σύζυγό της, αλλά βασανίζεται από επιθυμίες και φαντασιώσεις. Το βιβλίο αυτό του πρόσφερε διεθνή καταξίωση και έκτοτε κάθε βιβλίο που εξέδιδε αποτελούσε εκδοτικό γεγονός και μεταφραζόταν σε πολλές γλώσσες. Πολλά από τα μυθιστορήματά του έχουν ως τόπο δράσης είτε τα κιμπούτζ, είτε την Ιερουσαλήμ και περιγράφουν τον μικρόκοσμο της ισραηλινής κοινωνίας, εξερευνώντας την ανθρώπινη φύση με το μεγαλείο και τις αδυναμίες της. Το 2004 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Ιστορία αγάπης και σκότους» που θεωρείται το αριστούργημά του, ένα έργο με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία

Ο Άμος Οζ είχε αφιερώσει τη ζωή του στο γράψιμο, (έγραψε 14 μυθιστορήματα και πάνω απο 450 άρθρα και δοκίμια) στη διδασκαλία, αλλά και στην εκστρατεία για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Υποστήριζε ότι η λύση του Μεσανατολικού βρίσκεται στην ύπαρξη δύο ξεχωριστών κρατών και όχι στην αλληλοεξόντωση Παλαιστινίων και Ισραηλινών και το 1977 υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη της ειρηνιστικής οργάνωσης «Ειρήνη Τώρα».

Ο Άμος Οζ είχε παντρευτεί στα 21 του τo 1960 και είχε 3 παιδιά. Πέθανε στις 28 Δεκεμβρίου 2018 από καρκίνο.