ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Τζων Ντιούι 1859 έως 1952 (93)

Η εκπαίδευση δεν είναι προετοιμασία για τη ζωή. η εκπαίδευση είναι η ίδια η ζωή.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Δημοκρατία

και Εκπαίδευση
Ο Τζων Ντιούι (John Dewey, 1859 - 1952) ήταν Αμερικάνος φιλόσοφος, ψυχολόγος και παιδαγωγός, ο οποίος άσκησε μεγάλη επίδραση στις παιδαγωγικές επιστήμες. Γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1859 σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, 10000 κατοίκων, το Μπέρλινγκτον της Πολιτείας του Βερμόντ των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο πατέρας του διατηρούσε παντοπωλείο ο Τζων δεν έδειξε καμία κλίση για το εμπόριο, ενώ αντιθέτως έδειξε από μικρός την έφεση του προς τα γράμματα. Σε ηλικία μόλις 16 ετών μπήκε στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και αργότερα στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, από όπου πήρε το διδακτορικό του στην Φιλοσοφία το 1884. Σύντομα έγινε υφηγητής και κατόπιν καθηγητής της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Το 1886 παντρεύτηκε μια φοιτήτρια του. Το 1888 ανέλαβε την έδρα της Ηθικής και Διανοητικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν όπου διηύθυνε το τμήμα Φιλοσοφίας για πέντε χρόνια. Το 1894 διορίστηκε καθηγητής της Φιλοσοφίας και διευθυντής του Τμήματος Φιλοσοφίας, Ψυχολογίας και Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου. Τον Ιανουάριο του 1896, δημιούργησε με τη σύζυγό του ένα πειραματικό σχολείο, εντελώς πρωτοποριακό για την εποχή, στο οποίο τα μαθήματα ξεκινούσαν με συζητήσεις ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς γύρω από την εργασία που είχε γίνει ή επρόκειτο να γίνει, δίνοντας μεγάλη έμφαση στην εκμάθηση της δημοκρατικής συμμετοχής. Θα συνεχίσει να διδάσκει σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων πολιτειών με μια διετή διακοπή από το 1919, για να περάσει δύο χρόνια στην Κίνα και την Ιαπωνία, κατόπιν να επιστρέψει το 1921, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια.

Ξεκίνησε το 1916 τη συγγραφή του βιβλίου του Δημοκρατία και Εκπαίδευση, το οποίο εκφράζει καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα τη φιλοσοφία του σχετικά με την παιδεία, ωστόσο το βιβλίο με τον τίτλο How We Think (1910, αναθεώρηση το 1933) ήταν αυτό που γοήτευσε τον κόσμο της εκπαίδευσης την εποχή εκείνη. Κατά τις δεκαετίες 1920 και 1930 ο Ντιούι έγραψε πάρα πολλά γύρω από την εκπαίδευση καθώς και για τα προβλήματα της δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες με τη φήμη και την επίδρασή των απόψεών του συνεχώς να μεγαλώνει.

Ο Ντιούι άσκησε κριτική στη σχολική πραγματικότητα της εποχής, η οποία βασιζόταν στην επιβολή γνωστικών αντικειμένων και μεθόδων από τους ενήλικες, ευνοούσε την απομνημόνευση και προωθούσε μια αντίληψη της γνώσης ως στατικού, τελικού προϊόντος. Υποστήριξε την παροχή στα παιδιά ευκαιριών οικοδόμησης των προσωπικών τους παραστάσεων μέσα από ποικίλες εμπειρίες και τη δημιουργία σχέσεων με το κοινωνικό περιβάλλον, την αλληλεπίδραση μεταξύ σχολείου και κοινωνίας. Για τον Ντιούι η εκπαίδευση είναι κοινωνική λειτουργία και συμβάλλει σε μια διαρκή ανασυγκρότηση εμπειριών. Η εκπαιδευτική διαδικασία βασίζεται σε δύο παράγοντες, το ψυχολογικό και τον κοινωνικό, οι οποίοι είναι εξίσου σημαντικοί. Ο ψυχολογικός παράγοντας αφορά στα ενδιαφέροντα, τις ικανότητες και τις δυνατότητες του παιδιού και συνιστά βασικό υλικό και αφετηρία της εκπαίδευσης του. Ο κοινωνικός παράγοντας αφορά στις υπάρχουσες κοινωνικές συνθήκες , η κατανόηση των οποίων οδηγεί στην αξιοποίηση των δυνάμεων του παιδιού και την εξοικείωση του με τις κοινωνικές σχέσεις τις οποίες θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του στις δραστηριότητές του.

Ο Ντιούι παντρεύτηκε για δεύτερη φορά το 1946 σε ηλικία 86 χρονών και πέθανε στις 1 Ιουνίου του 1952 στη Νέα Υόρκη. Οι New York Times ανήγγειλαν το θάνατο του αποκαλώντας τον πατέρα της προοδευτικής εκπαίδευσης.