ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Μοντεσόρι 1870 έως 1952 (82)

Η προσχολική εκπαίδευση είναι το κλειδί για τη βελτίωση της κοινωνίας.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Εκπαίδευση για

έναν καινούριο κόσμο




ΔεκάλογοςΜοντεσόρρι



Πώς μπορούμε να περιμένουμε δημοκρατία όταν έχουμε αναθρέψει σκλάβους;
«Πώς μπορούμε να μιλάμε για δημοκρατία ή ελευθερία όταν από την αρχή της ζωής προετοιμάζουμε το παιδί να υποταχθεί στην τυραννία, να υπακούει σ ’ ένα δικτάτορα; Πώς μπορούμε να περιμένουμε δημοκρατία όταν έχουμε αναθρέψει σκλάβους; Η πραγματική ελευθερία αρχίζει στα πρώτα βήματά της ζωής και όχι στα χρόνια των ενηλίκων. Από τους ανθρώπους αυτούς, που τους έχουμε μειώσει τις δυνάμεις τους, που έχουν γίνει κοντόφθαλμοι και απονευρωμένοι από την πνευματική κόπωση, που τα σώματά τους παραμορφώθηκαν, που τη θέλησή τους την τσάκισαν οι μεγαλύτεροι τους λέγοντας: ‘Ή θέλησή σου πρέπει να εξαφανιστεί και να επικρατήσει η δική μου”, πώς μπορούμε να περιμένουμε, όταν τελειώνει η σχολική ζωή, να δεχτούν και να χρησιμοποιήσουν τα δικαιώματα της ελευθερίας;»

Η Μαρία Μοντεσόρι (Maria Tecla Artemisia Montessori) ήταν Ιταλίδα γιατρός και πρωτοπόρος παιδαγωγός, δημιουργός του εκπαιδευτικού συστήματος Μοντεσόρι. Γεννήθηκε στις 31 Αυγούστου 1870 στο χωριό Κιαραβάλε κοντά στην Αγκώνα. Η οικογένεια μετακόμισε στην Φλωρεντία και αργότερα στη Ρώμη, η Μαρία κατάφερε να γίνει δεκτή στην Ιατρική σχολή της πόλης παρά τις αντιδράσεις του κατεστημένου της εποχής. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που πήρε πτυχίο Ιατρικής στην Ιταλία, και τόσο κατά την διάρκεια των σπουδών της ενδιαφέρθηκε για τα εκπαιδευτικά προβλήματα των παιδιών με νοητική υστέρηση. Από το 1900 έως το 1907 δίδαξε παιδαγωγική στο Πανεπιστήμιο της Ρώμης, και επίσης συνέχισε τις σπουδές της στη Φιλοσοφία, την Ψυχολογία και την Παιδαγωγική. Στα τέλη του 1906 ανέλαβε την εκπαίδευση παιδιών σε μια φτωχογειτονιά της Ρώμης, το1907 άνοιξε το πρώτο σχολείο με ονομασία Σπίτι των Παιδιών, στο οποίο παρακολουθούσε καθημερινά τις αντιδράσεις των παιδιών, για να διαμορφώσει την εκπαιδευτική της μέθοδο, η οποία αποτυπώθηκε στο βιβλίο της "Η μέθοδος της επιστημονικής παιδαγωγικής".

Σύμφωνα με τη μέθοδο Μοντεσόρι, το παιδί συμμετέχει στη γνώση και με τις πέντε αισθήσεις του και εκπαιδεύεται χωρίς σχολικούς καταναγκασμούς και εκφοβισμούς. Ο παιδαγωγός δεν πρέπει να επιβάλλεται ποτέ με τον φόβο ούτε καν με την ένταση της φωνής, αντικείμενα χρησιμοποιούνται για να κατανοηθούν οι έννοιες του βάρους, των χρωμάτων, τα ποσοτικά μεγέθη και τα σχήματα, ενώ διάφορες κατασκευές αξιοποιούν τη δημιουργική και καλλιτεχνική έφεση. Το εκπαιδευτικό της σύστημα αναγνωρίστηκε στην Ιταλία και εν συνέχεια στον υπόλοιπο κόσμο. Τα επόμενα σαράντα χρόνια ταξίδεψε αδιάκοπα σε όλη την Ευρώπη, την Ινδία και τις ΗΠΑ, ανοίγοντας σχολεία που φέρουν το όνομά της σε όλο τον κόσμο (και στην Ελλάδα από το 1936) . Το 1922, η Μαρία Μοντεσόρι διορίστηκε κυβερνητικός επιθεωρητής των Σχολείων στην Ιταλία, το 1934 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη χώρα εξαιτίας της φασιστικής διακυβέρνησης του Μουσολίνι. Πήγε στην Ισπανία από όπου αναγκάστηκε να φύγει με την επικράτηση της δικτατορίας του Φράνκο, έζησε στην Ολλανδία από όπου έφυγε το 1939 λόγω της επικράτησης των χιτλερικών δυνάμεων. Το 1949 επέστρεψε στην Ολλανδία, όπου έζησε μέχρι το τέλος της ζωής της, το οποίο ήρθε στις 6 Μαίου του 1952 εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου.