ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σ. Κ. Λιούις 1898 έως 1963 (65)

Η τρυφερότητα είναι υπεύθυνη για τα 9/10 από κάθε σταθερή και διαρκή ευτυχία που υπάρχει στην ζωή μας.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Ο ανεψιός του ΜάγουΟ Κλάιβ Στέιπλς Λιούις (Clive Staples Lewis, 1898 - 1963), ήταν Ιρλανδός συγγραφέας, μεσαιωνοδίφης και λαϊκός θεολόγος, με μεγάλη επιρροή, στην εποχή του, σε θέματα του Χριστιανισμού. Γεννήθηκε στο Μπέλφαστ της Ιρλανδίας, στις 29 Νοεμβρίου του 1898, ο πατέρας του ήταν δικηγόρος με καταγωγή από την Ουαλία, η μητέρα του ήταν κόρη Αγγλικανού ιερέα, η οποία πέθανε από καρκίνο το 1908, όταν εκείνος ήταν 10 ετών.. Μεγαλώνοντας άλλαξε πολλά σχολεία και συνέχιζε την μόρφωση του με διδασκάλους και στο σπίτι, ένας εκ των οποίων τον πάθιασε με την ελληνική μυθολογία. Το 1916 κέρδισε μια υποτροφία και πήγε στην Οξφόρδη, μερικούς μήνες μετά αναγκάστηκε να σταματήσει και να πάει στην Γαλλία να πολεμήσει στα πλαίσια του Α παγκοσμίου πολέμου. Επέστρεψε έχοντας γίνει άθεος, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και ξεκίνησε ακαδημαϊκή καριέρα στην Οξφόρδη ενώ συνέχιζε να γράφει –είχε ξεκινήσει από τα εφηβικά του χρόνια- ποιήματα και ιστορίες με έντονα μυθοπλαστικά στοιχεία.

Στα 32 του ο Λιούις επέστρεψε στους κόλπους της θρησκείας με μεγάλη ζέση, έγραψε θρησκευτικά δοκίμια όπως το «Η αλληγορία της αγάπης» και ξεκίνησε ραδιοφωνικές εκπομπές με θέμα τον Χριστιανισμό και που του πρόσφεραν μεγάλη αναγνώριση. Συγχρόνως έκανε μελέτες πάνω στην Μεσαιωνική παράδοση και έγραψε μυθιστορήματα :«Τα Γράμματα του Διαβολάκου», «Έρως και Ψυχή» κ.α. Σε όλο τον κόσμο ωστόσο, έχει μείνει γνωστός για την σειράς 7 βιβλίων μυθοπλασίας με τίτλο «Τα Χρονικά της Νάρνια», τα οποία . έχουν πουλήσει –και ακόμα πουλάνε- εκατομμύρια αντίτυπα και έχουν μεταφερθεί σε θέατρο, τηλεόραση, ραδιόφωνο και κινηματογράφο με μεγάλη επιτυχία.

Το 1956 ο Λιούις παντρεύτηκε την Αμερικανίδα συγγραφέα Τζόι Γκρέσαμ, 17 χρόνια νεότερή του, η οποία όμως πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα από καρκίνο. Μετά από 3 χρόνια πέθανε κι ο ίδιος, στις 22 Νοεμβρίου του 1963 από νεφρική ανεπάρκεια.