ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Ντόρις Λέσινγκ 1919 έως 2013 (94)

Κάθε άνθρωπος μπορεί να ανθίσει με εκατό απροσδόκητα ταλέντα και ικανότητες, φτάνει να του δοθεί απλώς η ευκαιρία.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Το χρυσό

σημειωματάριο


Έχω την εντύπωση πως δεν ξέρουμε σχεδόν τίποτα για τους εαυτούς μας, πως δεν αναρωτιόμαστε αρκετά συχνά αν οι ζωές μας ή κάποια γεγονότα και κάποιες περίοδοι της ζωής μας δεν είναι αναλογίες ή αλληγορίες ή αντίλαλοι των εξελίξεων και των γεγονότων που συμβαίνουν σε άλλους ανθρώπους ή σε ζώα, ακόμα και σε δάση, ωκεανούς, βράχους – στον κόσμο μας, δηλαδή, ή ακόμα και σε άλλους κόσμους και σε άλλες διαστάσεις.

Η Ντόρις Λέσινγκ (Τάυλερ το πατρικό της επίθετο) ήταν Βρετανίδα συγγραφέας, βραβευμένη με το νόμπελ λογοτεχνίας το 2007. Γεννήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 1919 στο Κερμανσάχ της Περσίας, του σημερινού Ιράν. Ο πατέρας της, ο οποίος είχε χάσει ένα πόδι στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν υπάλληλος στην Αυτοκρατορική Τράπεζα της Περσίας και η μητέρα της νοσοκόμα. Το 1925, η οικογένεια μετακόμισε στην Ροδεσία με σκοπό τον πλουτισμό από την καλλιέργεια καλαμποκιού. Η μητέρα της είχε πάρει μαζί τους πλήθος βιβλίων τα οποία η Ντόρις διάβαζε ξανά και ξανά. Μπήκε οικότροφος σε θρησκευτικό σχολείο, το οποίο εγκατέλειψε στα 14 χρόνια της για να εργασθεί αρχικά ως νταντά και στη συνέχεια ως τηλεφωνήτρια. Στα 20 της παντρεύτηκε κάποιον τον οποίον της προξένεψαν οι γονείς της. Έκανε 2 παιδιά και χώρισε. Μετά εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κόμμα και παντρεύτηκε κάποιον από το κόμμα. Έκανε έναν γιο και ξαναχώρισε. Στα 30 της πήρε τον μικρότερο γιό της και επέστρεψε στην Μεγάλη Βρετανία. Τον επόμενο χρόνο (1950) δημοσιεύτηκε το πρώτο της μυθιστόρημα «Τραγουδάει το χορτάρι» που αναφέρεται στις διαφυλετικές σχέσεις στη Νότια Ροδεσία. Το βιβλίο γνώρισε μεγάλη επιτυχία.

Ακολούθησαν δεκάδες ακόμη μυθιστορήματα, με κορυφαίο «Το Χρυσό Σημειωματάριο» («The Golden Notebook»), που εκδόθηκε το 1962 και αφηγείται την ιστορία μιας επιτυχημένης συγγραφέως, η οποία κρατάει το ημερολόγιό της σε τέσσερα διαφορετικά σημειωματάρια: Στο μαύρο σημειωματάριο καταγράφει τη συγγραφική της ζωή, στο κόκκινο τις πολιτικές της απόψεις, στο κίτρινο τη συναισθηματική της ζωή και στο μπλε καθημερινά γεγονότα. Σ' ένα πέμπτο, «το χρυσό σημειωματάριο», επιχειρεί την ανασύνθεση της ζωής της και βρίσκει τις διεξόδους που αναζητούσε. Άλλα σημαντικά έργα της ήταν η πενταλογία «Τα παιδιά της βίας», «Το πέμπτο παιδί», η συλλογή διηγημάτων «Πέντε». Διακρίθηκε και για τα δοκίμια που έγραψε ενώ από το 1980 έγραψε και διαστημικές ιστορίες. Η Λέσινγκ , θεωρούσε ότι το βρετανικό κατεστημένο ποτέ δεν της συγχώρησε το ότι υπήρξε επικρίτρια της αποικιοκρατίας, μαχητική φεμινίστρια και μέλος του Κομμουνιστικού κόμματος (από το 1950 ως το 1956 όταν αποχώρησε καταγγέλλοντας την επέμβασης στην Ουγγαρία). Πέθανε στις 17 Νοεμβρίου 2013 στο σπίτι της στο Λονδίνο σε ηλικία 94 ετών, έχοντας αντιμετωπίσει αρκετά προβλήματα υγείας τις τελευταίες 2 δεκαετίες λόγω εγκεφαλικών επεισοδίων.