ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Κρισναμούρτι 1895 έως 1986 (91)

Η πιο υψηλή μορφή ανθρώπινης νοημοσύνης είναι η ικανότητα να παρατηρείς χωρίς να κρίνεις.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ

Εγώ χωρίς Εγώ


Γράμμα σε μια

νεαρή φίλη



Think on

these things




Ο Τζίντου Κρισναμούρτι ήταν παγκόσμιος στοχαστής και πνευματικός δάσκαλος. Παρότι γεννήθηκε στην Ινδία και από Ινδούς γονείς, δεν σταματούσε να δηλώνει ότι δεν είχε καμιά εθνικότητα, ότι δε συνέχιζε καμία παράδοση και δεν ανήκε σε καμία ομάδα. Γεννήθηκε στις 11 Μαΐου τoυ 1895 στo Μαντάναπαλι, κoντά στo Μαντράς, η μητέρα τoυ πέθανε τo 1905 και τον επόμενο χρόνο o πατέρας τoυ πήγε με τους τέσσερεις γιούς τoυ να ζήσουν στo Άντιαρ, όπoυ ήταν τα κεντρικά γραφεία της Θεoσoφικής Εταιρείας στην οποία ανήκε. (Θεοσοφία είναι ένα σύστημα αποκρυφιστικών δοξασιών το οποίο στηρίζεται στην πεποίθηση ότι ψήγματα της θεϊκής ή αιώνιας αλήθειας μπορούν να αναζητηθούν σε όλες τις θρησκείες της Ανθρωπότητας). Λίγο μετά την άφιξη τους, ο Κρισναμούρτι υιοθετήθηκε από την Αnnie Besant, πρόεδρo της Θεοσοφικής που είχε πειστεί ότι το αγόρι ήταν ο Παγκόσμιος Διδάσκαλος που περίμεναν οι θεοσοφιστές. Τρία χρόνια αργότερα τον πήγαν στην Αγγλία για να μορφωθεί, ενώ ίδρυσαν στο όνομά του το Τάγμα τoυ Αστέρoς της Ανατoλής που έφτασε να αριθμεί χιλιάδες οπαδούς. Το 1929 ο Κρισναμούρτι αποποιήθηκε το αρχηγικό ρόλο που περίμεναν να παίξει οι Θεοσοφιστές, διέλυσε το Τάγμα και επέστρεψε όλα τα χρήμα και τις ιδιοκτησίες που είχαν συγκεντρωθεί γι ’αυτό το σκοπό.

Έκτοτε και για περίπου εξήντα χρόνια ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο δίνοντας ομιλίες σχετικά με την ανάγκη για μία ριζική αλλαγή στην ανθρωπότητα. Δεν ανέπτυξε καμία φιλοσοφία ή θρησκεία, αντιθέτως μίλησε για πράγματα που αφορούν την καθημερινότητα, για τα προβλήματα της ζωής στη σύγχρονη κοινωνία, για την ανάγκη της απελευθέρωσης από τον φόβο, τον θυμό, τις πληγές την θλίψη, για τους τρόπους επίτευξης της ασφάλειας και ευτυχίας. Εξήγησε τις λεπτές λειτουργίες του ανθρώπινου νου κι επισήμανε την ανάγκη του να επιφέρουμε στην καθημερινή μας ζωή μία βαθιά διαλογιστική και πνευματική ποιότητα. Μιλούσε όπου τον καλούσαν -σε ιδιώτες, μικρά σχολεία, συλλόγους, πανεπιστήμια. Έγραψε περίπου 80 βιβλία τα περισσότερα έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες ενώ υπάρχουν καταγραμμένες σε βιντεοκασέτες και κασέτες ήχου εκατοντάδες δημόσιες ομιλίες του και προσωπικές συζητήσεις με διάφορους επιστήμονες. Ίδρυσε σχολεία σε όλο τον κόσμο, με βασικές αρχές: 1. Μια παγκόσμια ολιστική προοπτική απαλλαγμένη από προκαταλήψεις, 2. Ανησυχία για τον άνθρωπο και το περιβάλλον και 3. Θρησκευτικό πνεύμα αναμιγμένο με επιστημονική ιδιοσυγκρασία.

Τον Οκτώβριο του 1985 μετά από ομιλίες στην Αγγλία ταξίδεψε στην Ινδία νιώθοντας εξαντλημένος και έχοντας χάσει βάρος. Με δυσκολία ανταποκρίθηκε στις προγραμματισμένες συνομιλίες στο Μαντράς και αμέσως επέστρεψε στην Καλιφόρνια όπου ύστερα από ιατρικές εξετάσεις αποκαλύφτηκε πως έπασχε από καρκίνο στο πάγκρεας. Πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου 1986 στο σπίτι του, έχοντας πλήρη διαύγεια και συζητώντας με μαθητές και φίλους μέχρι την τελευταία ώρα.