ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ

Γολστονκραφτ 1759 έως 1797 (38)

Η αρετή μπορεί να ανθίσει μόνο μεταξύ ίσων.


ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ


Αναγνώριση των

γυναικείων δικαιωμάτων




Η Μαίρυ Γόλστονκραφτ (αγγλικά: Mary Wollstonecraft, 1759 - 1797) ήταν Αγγλίδα συγγραφέας, φιλόσοφος και υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών. Έγραψε μυθιστορήματα, ταξιδιωτικές εντυπώσεις, φιλοσοφικά κείμενα και την ιστορία της Γαλλικής Επανάστασης

Γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1759 στο Spitalfields του Λονδίνου, το δεύτερο από τα επτά παιδιά μιας ευκατάστατης οικογένειας, που σταδιακά η περιουσία εξανεμίστηκε από τον πατέρα, ο οποίος σε στιγμές μεθυσιού χτυπούσε άσχημα την μητέρα, η οικογένεια γνώρισε δύσκολες ώρες ανέχειας και απελπισίας. Στην εφηβεία της η Μαίρυ έφτανε να ξαπλώνει έξω από την πόρτα της κρεβατοκάμαρας της μητέρας της για να την προστατεύσει. Από μικρή έπαιξε μητρικό ρόλο και για τις αδερφές της, το 1784 έπεισε την αδερφή της Ελίζα, να αφήσει τον σύζυγό και το βρέφος της για να γλιτώσει από την δυστυχία, αμφισβητώντας έτσι τους κοινωνικούς κανόνες με μεγάλο κόστος ωστόσο για την αδερφή, η οποία δεν μπορούσε να ξαναπαντρευτεί, κι ήταν καταδικασμένη σε μια ζωή φτώχειας και σκληρής δουλειάς.

Δυσαρεστημένη με τη ζωή στο σπίτι της, η Γόλστονκραφτ έφυγε το 1778 και δέχτηκε μια θέση ως βοηθός μιας χήρα που ζούσε στο Bath. Επέστρεψε σπίτι το 1780 για να φροντίσει την άρρωστη μητέρα της και όταν εκείνη πέθανε ξαναέφυγε και δούλεψε ως γκουβερνάντα. Μετά από μόλις ένα χρόνο αποφάσισε να ξεκινήσει καριέρα ως συγγραφέας. Αυτή ήταν μια ριζοσπαστική επιλογή, αφού, εκείνη την εποχή, δεν υπήρχαν γυναίκες που μπορούσαν να συντηρηθούν γράφοντας. Όπως έγραψε στην αδερφή της το 1787, προσπαθούσε να γίνει «η πρώτη ενός νέου γένους». Μετακόμισε στο Λονδίνο και με τη βοήθεια του φιλελεύθερου εκδότη Τζόζεφ Τζόνσον, βρήκε ένα μέρος για να ζήσει και να εργαστεί. Έμαθε Γαλλικά και Γερμανικά και ξεκίνησε να μεταφράζει κείμενα και να γράφει.

Στο Λονδίνο έκανε μια σχέση με τον παντρεμένο καλλιτέχνη Henry Fuseli, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο ταξίδεψε για λίγο στην Γαλλία όπου έζησε από κοντά την επανάσταση του 1789. Επιστρέφοντας έγραψε το «A Vindication of the Rights of Men, 1790 » ως απάντηση στην συντηρητική κριτική ενός άγγλου βουλευτή που καταδίκαζε τη Γαλλική Επανάσταση. Μετά από δύο χρόνια, ακολουθώντας τις ιδέες που είχε περιγράψει στο «Rights of Men» έγραψε το «A Vindication of the Rights of Woman (1792), το πιο διάσημο και σημαντικό έργο της.

Έφυγε για το Παρίσι τον Δεκέμβριο του 1792, εποχή που η Βρετανία και η Γαλλία βρίσκονταν στο χείλος του πολέμου και πολλοί τη συμβούλεψαν να μην πάει αλλά εκείνη δεν άκουσε κανένα. Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Παρίσι συνδέθηκε κυρίως με τους μετριοπαθείς Γιρονδίνους, οι οποίοι ερχόταν σε αντιπαράθεση με του ριζοσπαστικούς Ιακωβίνους.

Η Γαλλία κήρυξε τον πόλεμο στη Βρετανία τον Φεβρουάριο του 1793 και τον Μάρτιο, η Επιτροπή Δημόσιας Ασφάλειας, υπό την κυριαρχία των Ιακωβίνων ήρθε στην εξουσία, εγκαθιδρύοντας ένα ολοκληρωτικό καθεστώς. Η ζωή έγινε πολύ δύσκολη, στην αρχή οι ξένοι τέθηκαν υπό αστυνομική επιτήρηση και για να λάβουν άδεια παραμονής, έπρεπε να προσκομίσουν έξι γραπτές δηλώσεις Γάλλων που μαρτυρούσαν την πίστη τους στη δημοκρατία. Στη συνέχεια, στις 12 Απριλίου 1793, απαγορεύτηκε σε όλους τους ξένους να εγκαταλείψουν τη Γαλλία. Πολλοί από τους φίλους της έχασαν τα κεφάλια τους στη γκιλοτίνα καθώς οι Ιακωβίνοι ξεκίνησαν να εξοντώνουν όλους όσους νόμιζαν εχθρούς τους.

Η Γόλστονκραφτ γλίτωσε την ζωή της εξαιτίας της σχέσης που είχε συνάψει με έναν αμερικάνο τυχοδιώχτη, τον Ιμλάι. Δεν είχαν παντρευτεί όμως ζούσαν μαζί σαν κανονικό ζευγάρι, γεγονός κατακριτέο και ανήθικο για την εποχή αλλά η Μαίρη ποτέ δεν έδινε σημασία στα λόγια του κόσμου. Ο Ιμλάι (Gilbert Imlay)κατάφερε να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό των Βρετανών και να φέρει στην Γαλλία αναγκαία αγαθά, οπότε κέρδισε την εύνοια των Ιακωβίνων και δηλώνοντας πως ήταν παντρεμένος με την Γούλστονκραφτ, την γλίτωσε από μεγάλες περιπέτειες, πιθανότατα της έσωσε την ζωή.

Η Wollstonecraft έμεινε έγκυος από την Imlay, και στις 14 Μαΐου 1794 γέννησε την πρώτη της κόρη. Συνέχισε να γράφει μανιωδώς, παρά τα βάρη της νέας μητέρας αλλά και την αυξανόμενη αναταραχή λόγω της πολιτικής κατάστασης στην Γαλλία. Ενώ βρισκόταν στη Χάβρη στη βόρεια Γαλλία, έγραψε μια ιστορία της πρώιμης επανάστασης, An Historical and Moral View of the French Revolution, η οποία δημοσιεύτηκε στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 1794. Οι μεταγενέστερες γενιές ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για τα φεμινιστικά της γραπτά παρά για την αφήγηση της για τη Γαλλική Επανάσταση, την οποία κάποιοι αποκάλεσαν ως το «καλύτερο έργο της».

Τον Αύγουστο του 1794, ο Imlay αναχώρησε για το Λονδίνο. Ο χειμώνας του 1794–95 ήταν ο πιο κρύος στην Ευρώπη για περισσότερο από έναν αιώνα, Ο ποταμός Σηκουάνας είχε παγώσει, τα πλοία αδυνατούσαν να φέρουν τρόφιμα και ξύλα στο Παρίσι, οδηγώντας σε εκτεταμένη πείνα και πολλούς θανάτους από το κρύο. Η Γόλστονκραφτ συνέχισε να γράφει στον Imlay, ζητώντας του να επιστρέψει αμέσως στη Γαλλία, δηλώνοντας ότι εξακολουθούσε να πιστεύει στην επανάσταση. Τελικά επέστρεψε στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 1795, αλλά ο Ιμλέι την απέρριψε. Τον Μάιο του 1795 προσπάθησε να αυτοκτονήσει. Σταδιακά, επέστρεψε στη λογοτεχνική της ζωή και βρήκε τον εαυτό της, ξεκίνησε μια νέα παθιασμένη σχέση με τον φιλόσοφο Godwin με τον οποίο παντρεύτηκε και έζησαν για ένα διάστημα ήρεμα κι ευτυχισμένα.

Στις 30 Αυγούστου 1797, η Γόλστονκραφτ γέννησε τη δεύτερη κόρη της, Mary. Αν και ο τοκετός φαινόταν να πήγε καλά αρχικά, ο πλακούντας μολύνθηκε. Η λοίμωξη μετά τον τοκετό ήταν ένα κοινό και συχνά θανατηφόρο φαινόμενο κατά τον δέκατο όγδοο αιώνα. Μετά από δέκα ημέρες πυρετού και αγωνίας, η Γόλστονκραφτ πέθανε από σηψαιμία, στις 10 Σεπτεμβρίου. Η κόρη της θα γίνει γνωστή ως Mary Shelley, συγγραφέας του Φραγκενστάιν.