Γκόλντμαν Έμμα

   ΑΡΧΙΚΗ

Έμμα Γκόλντμαν 1869 έως 1940 (71)

Απαιτείται μικρότερη νοητική προσπάθεια στο να καταδικάζει και να επικρίνει κανείς από το να σκέφτεται.

ΑΠΟΦΘΕΓΜΑΤΑ


Κείμενα

Έπαρση, αλαζονεία και εγωισμός είναι τα βασικά συστατικά του πατριωτισμού. Επιτρέψτε μου να το εξηγήσω. Ο πατριωτισμός υποθέτει ότι ο πλανήτης μας είναι χωρισμένος σε μικρά κομμάτια, το καθένα από τα οποία περιβάλλεται από μια σιδερένια πόρτα. Όσοι είχαν την τύχη να γεννηθούν σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι θεωρούν τους εαυτούς τους πιο ευγενείς, πιο καλούς, πιο μεγαλοπρεπείς, πιο έξυπνους από εκείνους που κατοικούν σε οποιοδήποτε άλλο σημείο της γης. Είναι, ως εκ τούτου, καθήκον όλων όσων ζουν σε αυτό το σημείο να πολεμήσουν, να σκοτώσουν και να πεθάνουν στην προσπάθεια να επιβάλλουν την υπεροχή τους σε όλους τους υπόλοιπους.
Η Έμμα Γκόλντμαν (Emma Goldman, 27 Ιουνίου 1869 – 14 Μαΐου 1940) ήταν αναρχική, επαναστάτρια και φεμινίστρια η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του αναρχισμού σε ΗΠΑ και Ευρώπη το πρώτο μισό του εικοστού αιώνα. Γεννήθηκε στη Λιθουανία (περιοχή της Ρωσικής αυτοκρατορίας τότε) και στα 13 μετακόμισε με την οικογένεια της στην Αγία Πετρούπολη. Λόγω οικονομικών δυσκολιών αναγκάστηκε να αφήσει το σχολείο και να εργαστεί σε ένα εργοστάσιο όπου οι συνθήκες εργασία ήταν πολύ σκληρές. Εκεί πρωτοήρθε σε επαφή με αναρχικές-επαναστατικές ιδέες Σε ηλικία 17 ετών μετανάστευσε στις ΗΠΑ μαζί με την αδερφή της, έπιασε δουλειά σε μια βιοτεχνία υφασμάτων και παντρεύτηκε έναν συνάδελφό της. Το 1889 μετά την αιματοβαμμένη πρωτομαγιά στο Σικάγο και την εκτέλεση 4 αναρχικών συνδικαλιστών, η Έμμα εγκατέλειψε τον σύζυγο της (χωρίς να πάρει ποτέ διαζύγιο) και έγινε ενεργό μέλος του αναρχικού κινήματος. Πήγε στη Νέα Υόρκη όπου ξεκίνησε ομιλίες και έγινε σύντομα στόχος των αρχών. Το 1893 φυλακίστηκε για 1 χρόνο καθώς σε ομιλία της προ άνεργους εργάτες είπε : «Να ζητήσετε δουλειά. Αν δεν σας δώσουν δουλειά, ζητείστε ψωμί. Αν δεν σας δώσουν δουλειά ή ψωμί, πάρτε το ψωμί»”

Τις διετίες 1895-1896 και 1899-1900 επισκέφθηκε την Ευρώπη για μια σειρά διαλέξεων. Το 1901 συνελήφθηκε ξανά και έμεινε υπό κράτηση για εβδομάδες αλλά αφέθηκε ελεύθερη λόγω έλλειψης στοιχείων. . Το 1906 ξεκίνησε στην Αμερική την έκδοση ενός μηνιαίου αναρχικού περιοδικού με τον τίτλο ”Μητέρα Γη”. Το 1916 φυλακίστηκε για σύντομο χρονικό διάστημα, επειδή μίλησε υπέρ της αντισύλληψης και το 1917 φυλακίστηκε για 2 χρόνια, επειδή οργάνωνε συλλαλητήρια κατά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μετά την αποφυλάκιση της απελάθηκε στη Ρωσία. Εκεί συντάχθηκε αρχικά με τους Μπολσεβίκους αλλά βλέποντας την πολιτική καταπίεση, τη γραφειοκρατία και την εξαναγκασμένη εργασία οδηγήθηκε στο να γράψει το βιβλίο «Η Απογοήτευσή μου στη Ρωσία». Μπήκε στο στόχαστρο του Στάλιν και εγκατέλειψε εσπευσμένα την Ρωσία. Έζησε σε διάφορες Ευρωπαϊκές πόλεις και κατέληξε στην Γαλλία. Όπου μεταξύ άλλων συνέγραψε την αυτοβιογραφία της, «Ζώντας τη ζωή μου». Επόμενη στάση ήταν ο Ισπανικός Εμφύλιος, ταξίδεψε 3 φορές στην Ισπανία μέχρι το 1938 ερχόμενη σε επαφή με μέλη του αναρχικού και κομμουνιστικού χώρου και στέλνοντας ανταποκρίσεις σε Βρετανικά έντυπα.

Υποστήριζε πως ο μόνος δίκαιος πόλεμος είναι ο ταξικός-κοινωνικός αγώνας εναντίον των εκμεταλλευτών και ότι ο επικείμενος πόλεμος μεταξύ κρατών άνοιγε το Δρόμο για Παγκόσμια Σφαγή. Επιβεβαιώθηκε με τον Β παγκόσμιο πόλεμο, τον οποίου δεν πρόλαβε να δει την έκβαση καθώς πέθανε από καρδιακή προσβολή στο Τορόντο, στις 14 Μαίου 1940.